H&M's bilder?

 Ja, faktiskt! Läste nyss på ett par bloggar att det är olagligt att använda H&M's bilder. Du får alltså inte gå in på sidan och ta några "plaggbilder" och sedan göra ett collage av det. Nej, för det är fotografens bilder, och inte H&M's, vilket betyder att fotografen äger bilderna, och att H&M har fått låna dessa. Därför måste man fråga fotografen om lov för att använda bilder på H&M's plagg. Om du ändå använder dessa utan att fråga fotografen kan du tvingas betala höga böter - och vem vill det? 

Den som har tagit en bild har s k copyright på den, vilket betyder att andra inte får använda bilderna utan att ha frågat om lov, eller att det står klart och tydligt att man får använda dessa. Om man bryter mot "copytightlagen" kan fotografen polisanmäla dig för stöld och du tviingas betala böter - runt tusenlappar - beroende på vad av form av bild du har använt. Därför är det även egenligen olagligt att använda bilder från google, då dessa också har en ägare, fotograf.  (Tror det kommer ett inlägg om copyright nån gång)

Aja, finns inte så mycket att göra åt. Vi får väl vara försiktigare och fråga först om man får låna bilder eller inte, vilket man egentligen måste göra.

Både Liisa och Vesna har mejlat H&M och frågat ang. detta. Och det är sant. Hmmpf..

Kortfattat: Det är olagligt att använda bilder på H&M's plagg i bloggar ect. utan att ha frågat fotografen. Vill du använda bilder från ex. Gina Tricots hemsida, är det bäst att mejla dem och fråga om du får använda bilderna eller ej.
 

1 Kommentarer
Jeanette Lindvall - FOTOBLOGGEN:

Men det är inte HM som inte vill ha reklam.

Utan det är fotografen som måste ge personligt tillstånd till de som vill använda bilder eftersom han har upphovsrätten till bilderna, dvs äger/har ensamrätt till bilderna. HM har bara tillåtelse att använda de på sin hemsida o katalog.kram

2010-02-16 | 21:23:37
URL: http://www.sunstreet21.devote.se


Här får du svar på några vanliga frågor! :)

FOTO
- Jag fotograferar med min systemkamera, Canon EOS 500D. [Länk]
- Foton redigerar jag i programmet GIMP & Photoshop CS5!
- Alla foton är tagna av mig, om inte annat anges. ©

DESIGN
- Jag gör mina designer i programmet GIMP & Photoshop CS5
- Jag gör tyvärr inte gratisdesigner då jag inte har den tiden.
- Jag hjälper dig gärna om du har problem med kodning! (I mån om tid..)

KOMMENTARER
- Alla kommentarer godkäns!
- Inga spamkommentarer tack!
- Jag svarar på alla kommentarer så fort jag hinner!
- Det är okej att ge kritik, så länge det inte är överdrivet.

ÖVRIGT
- Har du andra frågor är det bara att fråga på! :)
- Kom ihåg att du aldrig är anonym!
- Har du ingen blogg? Då svarar jag på din fråga här! :)


Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)

URL/Bloggadress

KommentarHejsan alla läsare!
Jag heter Linda och är en glad, lite sprallig trettonårig tjej bosatt i Stockholm! Jag brinner för fotografering och fotar med min Canon systemkamera. Jag har en rad andra intressen också, så som design, mat, musik, djur & natur, bloggen & utöver detta ännu mer!
Läs mer om mig här


I BLOGGEN
vill jag visa foton jag har tagit, och blanda dessa med min vardag, mode & design. Bloggen är som en fotodagbok, fylld med massa olika roliga saker. För att inte missa något nytt & spännande, kan du alltid lägga till mig på bloglovin här nedan! :)

Kontakt: linda.blogg@live.se
bloglovin AKTUELLT
 Nu har jag äntligen köpt en  systemkamera! Den 8/6 blev en  efterlängtad Canon EOS 500D min,  och jag är jätteglad! Återstår bara  att lära sig lite mer om den! :)


RSS 2.0